De Bruijn PR

Door Marianne de Bruijn | 27 september 2024

De PR trends van 2024: inspelen op een dynamisch medialandschap

PR bureaus staan in 2024 voor nieuwe uitdagingen en kansen in een snel veranderend medialandschap. Marianne de Bruijn van De Bruijn PR bespreekt de belangrijkste trends voor het komende jaar, gebaseerd op het recente ANP-rapport waarvoor tien PR Nederlandse experts hun visie deelden. Het rapport gaat niet alleen in op technologische ontwikkelingen, maar ook op veranderende klantverwachtingen en de toenemende behoefte aan menselijkheid en authenticiteit in PR-strategieën.

Recent deelden we deze trends tijdens de EMEA meeting van het internationale netwerk Iprex in Stockholm, waar we de bevindingen hebben getoetst aan de inzichten van onze collega PR bureaus uit de gehele EMEA-regio. De discussie met internationale collega’s bevestigde en verrijkte onze visie op deze trends.

Hieronder de vijf belangrijkste trends voor 2024.

1. De impact van AI op PR

AI blijft een belangrijke ontwikkeling binnen PR. Waar het voorheen vooral werd gezien als een hulpmiddel, is het nu een onmisbare partner in contentcreatie. Steeds meer uitvoerende taken, zoals het schrijven van basiscontent of het verzamelen van data, worden overgenomen door AI, waardoor PR-bureaus zich kunnen richten op strategie en creativiteit. Tegelijkertijd moet er aandacht zijn voor dataveiligheid en het behouden van een unieke tone-of-voice die bij  opdrachtgevers past. Eigen denkwerk en creativiteit blijven de basis. AI kun je gebruiken om die basis te verrijken.

2. Authenticiteit en menselijkheid centraal

Met de opkomst van AI-gegenereerde content is er een groeiende behoefte aan authenticiteit binnen PR-campagnes. PR-bureaus moeten kiezen tussen kwantiteit en kwaliteit, waarbij steeds vaker wordt ingezet op het laatste. “Door de toename van AI-content krijgt authenticiteit meer waarde,” legt Marianne uit. Dit betekent dat het opbouwen van menselijke, oprechte connecties met doelgroepen belangrijker wordt. Het organiseren van fysieke events of straatcampagnes zullen in 2024 een belangrijke rol spelen in het creëren van persoonlijke verbindingen met het publiek.

3. Maatschappelijke verantwoordelijkheid en greenhushing

Met de toegenomen aandacht voor maatschappelijke vraagstukken zijn organisaties voorzichtiger geworden in wat zij communiceren. Het gevaar van greenwashing – waarbij bedrijven ten onrechte claimen duurzaam te zijn – heeft geleid tot de opkomst van ‘greenhushing’. Dit is de tendens waarbij bedrijven bewust zwijgen over hun duurzame initiatieven uit angst voor negatieve publiciteit. Organisaties moeten nu zorgvuldiger afwegen wat en hoe ze communiceren, vooral over gevoelige thema’s. Dit vereist een genuanceerde aanpak, waarbij openheid en eerlijkheid centraal staan.

4. De veranderende relatie met opdrachtgevers

De relatie tussen PR bureaus en opdrachtgevers verandert. Organisaties stellen hogere eisen, deadlines worden korter en de druk op bureaus om gegarandeerde zichtbaarheid te leveren neemt toe. Opdrachtgevers willen sneller resultaat zien en vragen steeds vaker om meetbare impact. Dit vraagt van PR bureaus dat zij flexibeler en strategischer werken, en dat ze nog nauwer samenwerken met media en influencers om deze zichtbaarheid te waarborgen.

5. Datagedreven PR en meetbaarheid

Het belang van data binnen PR strategieën neemt sterk toe. Door de integratie van PR met online marketing en betaalde advertenties, krijgen bureaus meer inzicht in de effectiviteit van hun campagnes. Deze datagedreven benadering maakt het mogelijk om PR activiteiten beter te meten en te optimaliseren. De mogelijkheid om campagnes en earned media meetbaar te maken, geeft ons waardevolle inzichten die we kunnen gebruiken om toekomstige strategieën aan te scherpen. Hierdoor kunnen bureaus gerichter werken en beter inspelen op de verwachtingen van hun klanten.

Structurele PR programma’s en persoonlijke relaties

Bij De Bruijn PR ligt de focus op het ontwikkelen van structurele PR-programma’s voor opdrachtgevers. Deze programma’s zorgen niet alleen voor tijdelijke zichtbaarheid, maar helpen merken ook om een expertrol op te bouwen binnen hun branche en om op structurele wijze hun zichtbaarheid en share of voice te vergroten. Marianne benadrukt ook het belang van persoonlijke relaties in het media- en influencer landschap. “Deze relaties zijn essentieel voor langdurig succes en het vergroten van de geloofwaardigheid van onze opdrachtgevers.”

Authenticiteit blijft cruciaal

Ondanks de vele technologische ontwikkelingen blijft één element onveranderd: authenticiteit. In een wereld waarin consumenten steeds kritischer worden, is het tonen van een oprecht verhaal belangrijker dan ooit. Voor PR bureaus is het essentieel om een balans te vinden tussen technologische innovaties en het behouden van een menselijke, authentieke benadering.

Een sterke focus op authenticiteit, datagedrevenheid en het opbouwen van persoonlijke relaties zal in 2024 doorslaggevend zijn voor succesvolle PR. Bij De Bruijn PR en de andere Iprex bureaus in EMEA blijven we deze waarden omarmen en helpen we onze opdrachtgevers om zich te onderscheiden in een steeds competitievere markt.

Meer weten over hoe wij te werk gaan? Neem gerust contact met ons op!